malinePermakultura i globalno zatopljenje :)

Krenuo ja do kompostišta da odložim kuhinjske otpatke…
… kad ono maaaline u vrtu :)
a danas je 7.12.2012., da ne vjeruješ :)

Vrtna ekonomija

Permakultura – navodnjavanje kap-na-kap

Zima je, tko sad još misli o navodnjavanju!
Čistimo i spremamo plastične cijevi za navodnjavanje.
Neki ih bacaju nakon jedne sezone, ali se mogu čuvati i koristiti i do 3-4 sezone. Valja ispuhati naslage mlazom vode, zarolati i spremiti do proljeća. Jedna rola od 675 metara košta 430 kn. Nama je neobično svake godine kupovati novu :)

 

Posted in VRT

Gredica u obliku jajeta

Permakultura – organski vrt i eksperimentiranje

… ispod jabuke. Eksperiment po uzoru na djela Victora Schaubergera :) i preslikavanja prirodnih oblika po nekim permakulturnim načelima. Ove godine na imanju Tanjinih roditelja, u vrtu u Ivančićima brinemo o stablima jabuka na neobičan način. Biljke, kao i ljudi, osjećaju naklonost, pažnju i/ili brižnost, a vraćaju ono što vam je potrebno :).. .U neobičnosti kriju se i neke sasvim realne stvari: uklanjanje travnatog pokrova, rahljenje i gnojenje tla, sijanje/presadnja kompatibilnih biljaka (uz nešto eksperimenata i ispitivanja novih varijanti)…. Do kraja sezone ustanovili smo da je eksperiment napola uspio. Nekim vrstama cvijeća smetala je sjena jabuke, pa su cvjetali na kraju sezone. Ipak, sve se zelenilo i šarenilo od cinija, tagetisa i nevena…

Grah na orahu

Permakultura – čarobni grah u organskom vrtu

U sjeni oraha rastao je čarobni grah :) … Stara sorta visokog, ljubičastog graha u obitelji je preko 40 godina. Mi je uzgajamo svake godine, a ovaj put morali smo se penjati na drvo da ga beremo…

 

Bundeva na magnoliji

Permakultura – istraživanje kooperativnosti biljnih vrsta :)

Penje se bundeva na stablo magnolije. Ova je bundeva snimljena u vrtu u kojem radimo ove godine. Jednostavno je pobjegla na drvo :). Osim na magnoliju, bundeve su se u ovom vrtu u Ivančićima penjale i na jorgovan, a probale su i na tuje (ali im nije baš uspjelo).

 

Rajčica Cherokee Purple

Permakultura – stare sorte

Sorta Cherokee Purple nova je u našem vrtu. Uzgajamo je po prvi put. Ovaj lijepi gigant prerastao je vrtlara, usprkos sušnoj sezoni :). Dvije biljke dale su do danas oko 15 kg plodova :). Ova stara sorta rajčice iz Sj. Amerike došla je do nas preko jedne poznanice koja je uzgaja već desetljećima. Biljke su snažne, velike, razvijaju bogatu zelenu masu i velike plodove (u prosjeku oko 0,5kg po plodu, a česti su primjerci i od 1kg). Za razliku od nekih drugih rajčica koje razvijaju velike plodove kasno u sezoni, ova sorta je dozrijevala kad treba – od kraja 7. mjeseca pa sve do kraja 10. mjeseca. Na fotografiji su tri biljke. Preporuka: nije potrebno trgati zaperke ili donje grane.

Rajčica White Beauty

Aside

Permakultura – nove sorte

Još jedna nova sorta u našem vrtu: White Beauty. Izvrsnog je okusa, baš kao pravi crveni paradajz. Može te nam vjerovati na riječ :) Pravo je iznenađenje! Ovu smo sortu, kao i neke druge, dobili od prijateljice Kornelije. Vrlo je rodna, biljka je srednje veličine i može razviti bogatu lisnu masu. Plodovi su ukusni, sočni, kao i kod ostalih rajčica. Plod je zreo kad počne dobivati žućkaste nijanse ili pruge.

Neke sorte…

Permakultura – organsko vrtlarstvo

… rajčice iz vrta, sezona 2012. Sorta Borgo s nama je 6-7 godina, a Potiron Ecarlate tek prvu sezonu. Zahvaljujući Nini i Korneliji, stara francuska sorta Potiron bit će u našim vrtovima i u sezonama koje dolaze.

 

ŽUTA RAJČICA

Žuta cherry rajčica – fina kao da je crvena :)
Pomme d’or !? Pocrvenila od stida kad je došla u Europu :) Kažu da su prve rajčice koje su prenesene u Europu bile žute.

S nama je ova vrlo, vrlo stara sorta tek desetak godina. Svake sezone uživamo u njezinom izvrsnom okusu i stvarno lijepoj narančastoj boji (kad dozori). Boja ne bi trebala zavarati, slatka je kao šećer :)

 

Cocktail Rajčica

Sorta Lilly of the valley. Vrlo je ukusna i plodna. Po plodnosti i slatkoći za dlačicu je nadmašuje sorta Sweet Bonita. Ove smo godine uzgajali obje sorte i zadovoljni smo uspjehom. Sjeme možete nabaviti narudžbom s ove web-stranice ili preko Njuškala.

Okra – bamija

Primjerak iz našeg vrta, sezona 2012. Okru uzgajamo desetak godina i veselimo joj se kao i svakoj drugoj povrtnici. 2010. godine upoznali smo jednog profesionalnog uzgajivača koji nam je rekao da je uzgaja otkako se zaljubio u tu biljku. Jednostavno ne može prestati uzgajati bamiju. Od njega smo kupili i nešto sjemena po paprenoj cijeni od jedne kune za sjemenku.

 

Misirača

Zovu je još i stambolka, moravka, pečenica, a ponegdje i turkinja. Ova je iz našeg vrta (sezona 2012) koju smo ugledali tek kad je uvenuo kukuruz u čijoj je sjeni rasla. Pažljivo je čuvamo, skupljamo sjeme i pazimo da u sezoni kad je uzgajamo ne sijemo druge bundeve, ili barem ne u blizini. Kad se prirodno križa npr. s bundevom poti maron (hokaido), izraste tamnozelena bundeva koja je također ukusna, ali nje za sjeme.

 

Rajčice svih zemalja…

Ove godine uzgajamo najmanje 21 sortu :) – domaći jabučar, Marmande, Potiron Ecarlate (stara francuska sorta), White beauty (žućkastobijeli plod), Purple Calabash (izvrstan), zelenu rajčicu Aunt Ruby, crnu rajčicu, crni šljivar, cherry, cocktail Lily of the valley, cocktail Sweet bonita, izvrsnu staru sortu Cherokee Purple, žutu kruškicu, žutu cherry rajčicu, mali i veliki pelat, rajčicu sorte Pear, gigantski Borgo, srcoliku cherry rajčicu, rajčicu sorte Mule Team, tigrastu rajčicu…

Božićne dinje…

Božićne dinje su rijetkost u vrtovima. U našem vrtu uzgajamo ih već 10-ak godina. U toku sezone, te dinje razviju plodove koji ostaju tvrdi i žućkasto-zeleni. Takve ih se i bere, a zatim sprema na suho, prohladno i tamno mjesto gdje će dozrijevati. Jedu se u vrijeme Božića, potkraj prosinca. Izvrsnog su okusa. Jedan od zgodnih načina da usred zime ponovno osjetite okus ljeta :)